Як вибрати кавоварку?
Скільки б не сперечалися вчені про шкоду і користь кави – це, безумовно, досить поширений напій, і його популярність з кожним роком тільки зростає. Знаменитий Вольтер щодня випивав до п’ятдесяти чашок цього чарівного напою, а всесвітньо відомий композитор Людвіг ван Бетховен сам варив каву з шістдесяти зерен, вважаючи таку формулу ідеальною. Своїм смаком кави зобов’язаний ароматичним сполукам входять до його складу, а всього їх близько 800!
Для того, щоб приготувати каву в ручному режимі, потрібно витратити на це час, і ефект не завжди відповідає нашим очікуванням, так що сьогодні ми поговоримо з вами про те, які кавоварки існують, і як вибрати кавоварку для дому, яка б відповідала вашим потребам.
Типи кавоварок
Існує кілька різновидів кавоварок, а саме: турнікети, гейзерні, краплинні, капсульні і чалдові кавоварки. Перші три типи кавоварок варять напій з меленої кави, а останні два використовують готові капсули або чалди. Давайте поговоримо про кожен вид більш докладно і зважимо всі їх плюси і мінуси. А на сайті http://domkofe.com.ua/Espresso-Kophevarki-Avtomaticheskie-c-29.html ви можете дізнатися більш детальну інформацію про виробників кавоварок, також ціни на них і функціональність.
Кавоварки ріжкового типу
Досить недорогі кавоварки, з приймачем меленої кави у вигляді ріжка (холдер). Ріжкові кавоварки бувають помпові і парові. Парові ріжкові кавоварки мають досить малою ємністю (всього на 1-2 чашки) і працюють на молотій каві. Помпові ріжкові кавоварки коштують трохи дорожче, але і об’єм у них більше (6-7) кухлів, і готують вони швидше. У кавоварках ріжкового типу вода або пар під тиском проходять через мелену каву в чашку. Від того, як саме ви заправите мелену каву в холдер і як ви його утрамбуєте – буде залежати смак готового напою. Для того, щоб отримати напій необхідної консистенції, потрібно як слід набити руку, так що краще відразу купити темпер, який значно спрощує процес утрамбовки.
Міцність напою залежить від ступеня спресованості кави в холдері і, звичайно ж, від того, наскільки якісну мелену каву ви засипаєте в кавоварку. Кава буде тим міцніше – чим дрібніше буде помел зерна.
Головне, на що потрібно звертати увагу при виборі кавоварки ріжкового типу – це матеріал ріжка. Віддавати перевагу слід приладам з металевими холдерами. Напій в такій машині виходить густий з ароматною пінкою на поверхні, а ось пластикових холдерів краще уникати – кава в такому апараті не встигає гарненько прогрітися і виходить кислувата.
Плюси комбінованих кавоварок:
- Відносно недорогі;
- Готують дійсно смачну каву;
Мінуси комбінованих кавоварок:
- Невеликі обсяги кави готують;
- Необхідність утрамбовувати мелену каву вручну або в покупці спеціального темпера;
- Великі габарити.
Важливі моменти при виборі: матеріал ріжка (краще металевий), потужність (чим вище, тим краще), тип капучинатора.
Гейзерні кавоварки
Нижня частина гейзерної кавоварки є ємкістю для води, а верхня – пристрій для збору готової кави. Ви заливаєте холодну воду в нижній відсік, зверху встановлюєте фільтр з меленою кавою і закріплюєте верхній відсік. Частини кавоварки гейзерного типу скріплюються між собою різьбовим кріпленням. Після закипання води, вона переходить через фільтр з кавою в верхній відсік. Така кавоварка дозволяє заварювати не тільки каву, але і різні чайні напої, а також трав’яні збори.
Плюси гейзерних кавоварок:
- Довгий період експлуатації.
Мінуси гейзерних кавоварок:
- Смак кави виходить не дуже насиченим.
На що дивимося в першу чергу: потужність (чим вище, тим краще), обсяг, матеріал чаші і корпусу.
Кавоварки крапельного типу
Самі недорогі з існуючих кавоварок. Принцип їх роботи досить простий: дуже повільно вода, нагріта до 90-95 градусів, по краплях просочується через мелену каву природним шляхом в кавник. Головним недоліком машин такого типу є довгий час приготування готового напою. Для того, щоб зробити одну порцію потрібно кілька хвилин, так що якщо у вас велика сім’я, віддавати перевагу слід все-таки кавоваркам іншого типу.
Плюси крапельних кавоварок:
- Низька ціна;
- Простота експлуатації;
- Легкість;
Мінуси крапельних кавоварок:
- Кава готується довго.
На що дивимося: потужність (чим вище, тим краще), наявність протикраплинної системи, фільтри.
Чалдові кавоварки
Робота чалдових кавоварки заснована на використанні в пристрої чалди – порційних фільтр пакетів. Зовні чалдові кавоварки сильно нагадують апарати ріжкового типу, ось тільки конструкція самого ріжка дещо інша. У кожному чалді (пакеті) знаходиться рівно стільки кави, скільки необхідно для варіння однієї порції цього чудового напою. Цікаво, що деякі сучасні кавоварки можуть зчитувати рецепт приготування кави з самого фільтр пакета.
Плюси:
- Смак готового напою;
- Простота використання;
- Швидкість приготування кави.
Мінуси:
- Далеко не всі сорти кави випускаються в фільтр пакетах;
- Висока вартість однієї порції напою.
Капсульні кавоварки
Для приготування кави такий апарат використовує спеціальні покупні кавові капсули, які завантажуються в відведені для них відсіки. Під час приготування кави, капсули проколюються і через каву пропускається гаряча вода під тиском. Капсульні кавоварки готують каву дуже швидко, вам не потрібно витрачати час на утрамбовку меленої кави. Використання такої машини не вимагає ніяких особливих навичок, з цієї причини капсульні кавоварки настільки популярні.
Плюси капсульних кавоварок:
- Виходить дуже смачна кава;
- Висока швидкість приготування напою;
- Не вимагає особливого догляду;
- Простота експлуатації.
Мінуси капсульних кавоварок:
- Висока вартість;
- Необхідність попереднього прогріву перед варінням першої порції;
- Далеко не всі сорти кави продаються в капсулах.
При виборі враховуємо: обсяг, потужність, тиск, рівень шуму.
Це була стаття про те, як вибрати кавоварку для дому. Якщо жоден з типів кавоварок, описаних вище, не припав вам до душі, можливо слід задуматися про покупку кавомашини.