Робимо харчові барвники своїми руками
Чи знаєте ви, що харчові барвники своїми руками зробити дуже просто? Вони будуть абсолютно нешкідливими і природними. Правда, є і свої нюанси. Такі барвники роблять невеликими порціями і зберігають в холодильнику в пляшках з темним склом.
Однак, якщо ви хочете зробити певний кулінарний шедевр, і потрібно, щоб він 100% вдався ідеальним, краще не експериментувати, а використати готові барвники, наприклад, гелеві. Користуйтеся барвниками якомога акуратніше, адже занадто інтенсивний і яскравий колір їжі діє відштовхуюче.
Отже, за допомогою звичайних продуктів можна отримати наступні кольори:
Білий колір
Його можуть дати: цукрова пудра, молоко, сметана, білі креми, вершки.
Жовтий колір
Цей колір можна отримати за допомогою шафрану, розвівши його в горілці, спирті або теплій воді.
Для отримання жовтого кольору можна використовувати морквяну масу: розтерту моркву треба обсмажити в маслі протягом 3-5 хвилин до того, як вона стане м’якою, а потім процідити через марлю або дрібне сито. Вийде інтенсивно-жовтий колір.
Зелена фарба
Такий колір можна отримати, віджавши зі шпинату зелений сік, або змішавши жовтий і синій кольори.
Коричнева фарба
Коричневий колір дає міцний настій кави. Крім цього, такий відтінок можна отримати за допомогою паленки (перепаленого цукру), яка готується таким чином: на сковороду насипають столову ложку цукру, і, постійно помішуючи, нагрівають до того, як почне йти дим і цукор придбає темно-коричневий колір. Продовжуючи помішування, додається половина склянки води. Коли грудки розчиняться – фарба готова. Отриманий темно-коричневий розчин проціджують через марлю і зберігають у пляшці з темного скла.
Червоний і рожевий кольори
Червоний колір надати продуктам можна додавши сік малини, кизилу, брусниці, смородини, журавлини, полуниці, вишні.
Можна використовувати в якості барвника червоні варення, вина, сиропи. Харчовий барвник червоного кольору часто використовується для фарбування тіста в тортах і десертах.
Помаранчевий колір
Помаранчева фарба виходить при змішуванні червоного і жовтого кольору.
Можна використовувати сік від мандаринової або апельсинової цедри.
Синій колір
Його можна отримати при додаванні барвника індигокарміну, який продається у вигляді синювато-чорної пасти, яка при розчиненні у воді дає чистий синій відтінок.
Фісташковий колір
Такий колір виходить при перемішуванні жовтої фарби і невеликої кількості синьої.
Шоколадний колір
Шоколадний відтінок надає додавання какао-порошку або гарячого шоколаду.
Можна також змішати червону фарбу і палений цукор.
По темі: Торти для дітей на день народження – який обрати?
Загалом, експериментуйте, і все у вас вийде.
Такого роду харчові барвники абсолютно нешкідливі і відмінно підійдуть для приготування як дорослих, так і дитячих страв.