Соки при вагітності
Серед того, що можна і навіть бажано пити під час вагітності, соки, напевно, найпоживніший і смачний напій. Як овочі та фрукти вкрай необхідні в період вагітності кожній жінці, так і соки, вони не стільки втамовують спрагу, скільки насичують і збагачують необхідними вітамінами і мікроелементами. І якщо у вас немає ніяких протипоказань (а також за винятком соків з тих фруктів, які викликають у вас алергію), то включення свіжих соків у раціон під час вагітності дуже бажано і доцільно.
Яблучний сік, напевно, найбільш звичний і універсальний. Однак при підвищеній кислотності необхідно проявити обережність. Яблучний сік дуже вдало поєднується з іншими фруктовими та овочевими фрешами, що дає можливість експериментувати і урізноманітнити свій соковий раціон. Він містить вітаміни С, В, В2, Р, Е, А, а також калій, залізо, марганець, кальцій. Рекомендується яблучний сік при анемії, хворобах серця.
Соки Ксанго – соки виготовлені з плодів мангостіна. Цілющі властивості цього фрукта відомі досить давно, з його допомогою люди позбавлялися від багатьох хвороб серця і кровоносної системи, проблем шлунково-кишкового тракту, м’язово-кісткової системи і багатьох інших.
Буряковий сік – єдиний з усіх, що крім корисних речовин містить ще й шкідливі, які при взаємодії з повітрям руйнуються. Тому перш ніж випити, буряковий сік необхідно відстояти хоча б протягом двох годин (бажано в холодильнику і у відкритому посуді з максимально великою площею поверхні). Буряковий сік при вагітності вкрай корисний. Він покращує перистальтику кишечника, що допомагає боротися з запорами і зайвою вагою, а також служить відмінною профілактикою анемії. Для підвищення гемоглобіну рекомендується пити буряково-морквяний фреш в пропорції 1:2. Буряковий сік чистить кров, нормалізує роботу нирок, печінки, знижує тиск, зміцнює капіляри. Добре міксувати його з іншими соками: яблучним, морквяним, гарбузовим, гранатовим.
Морквяний сік – основне джерело вітаміну А, він швидко засвоюється, і надає цілющу дію організму: покращує травлення, підвищує зір і апетит, відмінно чистить печінку і доглядає за зубами, нормалізує роботу нервової системи. У період вагітності морквяний сік просто необхідний. Особливо в останні тижні терміну – рекомендується випивати по склянці морквяного соку (наполовину розведеного водою) після кожного прийому їжі. Адже він підвищує еластичність шкіри і м’язів, що дуже актуально при пологах і допомагає уникнути розривів. Також це саме натуральне і ефективний засіб від розтяжок. Морквяний сік багатий вітамінами і мікроелементами. Він містить кобальт, фосфор, калій, кальцій, мідь, цинк, залізо, йод, бор, фолієву кислоту.
Гранатовий сік рекомендований вагітним в першу чергу для підняття гемоглобіну. Однак він містить безліч різних кислот, тому його необхідно розбавляти кип’яченою водою або іншими соками. Добре підходять для цього буряковий, і морквяний соки. Гранатовий сік багатий вітаміномі С, Е, А, PP, вітамінами групи В; містить кальцій, фосфор, магній, натрій, залізо і особливо цінний великим вмістом калію, що дуже корисно для серця.
Апельсиновий сік, як і інші цитрусові, особливо добре очищає травну систему. Він укріплює капіляри, сприяє хорошій роботі серця і легенів, покращує кровопостачання шкіри і служить відмінною профілактикою і лікуванням простудних захворювань.
Крім унікального корисного складу і благотворного впливу на організм жінки і майбутнього малюка, фреші мають і інші переваги вживання їх в період виношування. Вони відмінно підходять для проведення розвантажувальних днів, адже не позбавляють вагітної жінки та плоду вітамінів, а навпаки – насичують ними, причому не містять цукру. Дослідження показують, що проведення розвантажувальних днів на соках корисно не тільки для матері (особливо у випадку надмірної ваги або занадто швидких і великих збільшень). Вони сприяють кращому розвитку серцево-судинної і м’язової систем дитини, а також стимулюють розвиток його головного мозку.
Корисно знати, що фруктові соки переважно виводять з організму токсини та інші шкідливі речовини. Крім описаних вище дуже корисними під час вагітності є гарбузовий, лимонний, журавлинний, томатний, абрикосовий соки. Всі фреші добре засвоюються організмом і крім поживних речовин дарують вагітній жінці гарний настрій і заряд бадьорості.
Слід зазначити, що все вищесказане стосується виключно свіжих соків. Соки з пакетів не рекомендується пити під час вагітності: вони містять багато цукру і консервантів і мало вітамінів. Саме вживання пакетних соків може стати причиною набору зайвих кілограмів, що в період вагітності може викликати ускладнення. Навіть якщо на пачці зазначено, що сік 100% натуральний, то просто прочитайте склад із зазначенням підсолоджувачів і стабілізаторів або подумайте логічно: як натуральний сік може зберігати свої корисні властивості протягом багатьох місяців, будучи в пакеті. Між іншим, через 20 хвилин після приготування сік втрачає 40% корисних властивостей, тому випивати напій необхідно відразу після приготування (крім бурякового). І бажано всі соки наполовину розводити водою, а кислі пити через трубочку.
Деякі з вас можуть заперечити, що приготований з магазинних фруктів сік не може бути гарантовано безпечним. Адже їх також обробляють різної хімією для кращого збереження і зовнішнього вигляду. Є думка, що всі корисні речовини при вичавлюванні соку потрапляють в рідину, а токсини та гербіциди залишаються в макусі. Тому навіть з таких продуктів сік вийде куди більш корисним, ніж з пакета. Хоча, безсумнівно, перевагу слід віддавати перевіреній безпечній сировині.
Звичайно, як і у всьому, з соками слід знати міру і не зловживати ними. І не дивлячись на такий багатий склад вітамінів та інших корисних речовин, пам’ятайте, що нічого не втамовує спрагу краще, ніж звичайна чиста вода.