Здорове харчування: смачно та корисно
Вагітність — прекрасний час освоїти режим здорового харчування та одночасно привчити до нього майбутнього нового члена родини: продукти, які Ви вживали під час вагітності, здадуться малюку знайомими і смачними після народження. Крім цього, чарівний “прекрасний стан” майбутньої мами допоможе всім членам сім’ї харчуватися збалансовано і різноманітно.
Тобто харчування під час вагітності повинно бути різноманітним та помірним. Вам рекомендується збільшити калорійність свого щоденного меню всього на 200-300 ккал, які Ви можете отримати, з’ївши 2-3 скибочка хліба.
Більшу частку щоденного раціону повинні становити: хліб, макаронні вироби, крупи, овочі та фрукти або соки, страви рослинного походження. Наступна за об’ємом група включає м’ясо, рибу, молочні продукти. Їх необхідно вживати в меншій кількості у пропорційній відповідності до попередньої групи продуктів. І для забезпечення додаткової енергії та покращення смакових якостей страв використовуються продукти з високою енергетичною цінністю, але бідні на поживні речовини: масло, олія, цукор, кондитерські вироби.
Звичайно можна і час від часу себе побалувати, наприклад замовивши на сайті http://sprint.od.ua/products/3-griba в кафе піцу з доставкою додому. Це урізноманітнить ваше харчування новими смаками і вітамінами.
Обираючи для себе щоденний раціон, звичайно ж, враховуйте свої індивідуальні особливості (зріст, вагу, об’єм фізичного навантаження, спосіб життя), термін вагітності, а також прислухайтеся до свого самопочуття. Але існують певні правила, що допоможуть Вам під час вагітності харчуватися з максимальною користю для вас та майбутнього малюка. Ваш щоденний раціон харчування мас бути різноманітним та збалансованим за основними поживними речовинами.
Іноді майбутня мама свідомо переїдає, звісно ж, з найкращих міркувань, але не розуміючи того, що надлишок поживних речовин на тлі активності може призвести до надлишкового набору ваги, змін обміну речовин та функцій залоз внутрішньої секреції. Тому впродовж вагітності жінка має підтримувати належну вагу.
Більш інтенсивно маса тіла збільшується у другому і третьому триместрах вагітності, коли прискорюється ріст плоду.
Харчування у першій половині вагітності має бути чотириразовим, у другій половині — 5-6 разів на день невеликими порціями. Перерва між прийомами їжі повинна бути не менше 1,5 години. Не рекомендується вживати їжу менш, ніж за 2-3 години до сну.
З початком декретної відпустки зменшується фізичне навантаження, а відповідно, й енерговитрати організму, тому треба дещо зменшити калорійність їжі, в основному за рахунок кондитерських виробів та страв з борошна.