Харчування дитини від 1 до 2 років: правила складання раціону
Здавалося б, ось воно – різноманітність продуктів, яким має буяти меню підрослого малюка! Стільки всього смачного можна приготувати! .. Проте ж, скоротивши до мінімуму годування грудьми (як правило, після року це 1 годування на добу) або ж припинивши грудне вигодовування зовсім, багато мам виявляються в розгубленості: що готувати, як готувати, якими стравами пригостити улюбленого малюка, щоб кожна калорія і кожен вітамін пішли на користь?
Основні правила складання раціону
Насправді, готувати смачні і корисні дитячі страви зовсім нескладно – рецепти для самих маленьких не мають на увазі багатогодинного стояння біля плити і безлічі процесів. Головне – ще на етапі складання денного меню дитини пригадати основні правила харчування дітей після першого року життя.
Раціон малюка повинен бути збалансованим. Білки, жири, вуглеводи, мінерали, вітаміни – для здоров’я і правильного розвитку слід давати дитині щодня. Пропонуйте дитині страви з овочів, круп, м’яса і риби, яйця, хліб, кисломолочні продукти, вершкове і рослинне масло, фрукти. Зрозуміло, з урахуванням добової норми того чи іншого продукту для дітей від 1 року до 2 років. Так, наприклад, згідно з рекомендаціями лікарів-педіатрів, малюкам необхідно отримувати 70 грамів м’яса в день. І якщо ви додали м’ясо в обідній суп, то на вечерю вигадувати чергове блюдо з м’яса вже не варто. Подивіться, чого ще сьогодні не отримав ваш малюк, і, керуючись правилом про збалансоване раціоні, запропонуйте на вечерю, скажімо, сирну запіканку або рагу з овочів.
Враховуйте калорійність і обсяг порцій. Фізіологічна потреба в енергії в цьому віці становить приблизно 102 калорії на 1 кілограм ваги дитини. Добовий об’єм їжі дорівнює 1200 грамів до 1,5 років і 1400 грам до 2 років.
Готуючи для дитини, варіть, тушкуйте, запікайте або готуйте страви на пару. Але не смажте! Цей спосіб обробки продуктів абсолютно не підходить для незміцнілої дитячої травної системи.
У дитячому раціоні неприйнятні соління, напівфабрикати, гриби, екзотичні морепродукти, гострі спеції і приправи, жирні сорти м’яса (баранина, свинина). Навіть як виняток, навіть по великих святах. Те, що для дорослої здається дрібницею, наприклад, шматочок копченої ковбаси або солоний помідор, для дитячого організму є ризикованим експериментом, наслідки якого можуть бути дуже негативними.
Слідкуйте за водним балансом. У добу дитина повинна отримувати 35 мілілітрів чистої негазованої води на 1 кілограм власної ваги. Так, не всі малюки «водохлеба» і часто відмовляються від простої води. Заповнюйте норму несолодкими компотами і трав’яними чаями.
Обмежуйте солодке. Безумовно, абсолютно відмовлятися від цукру (яка так необхідна мозку глюкози) не слід. Однак нехай це буде не морозиво, шоколадки, тістечка та інші солодощі з магазину. Періодично і невеликими порціями (30-40 грамів на добу) пропонуйте сухофрукти, свіжі фрукти і ягоди, домашню пастилу і джеми домашнього приготування.
Як бачимо, нічого складного в перерахованих вище правилах, або краще сказати – рекомендаціях, немає. Дотримуйтесь їх, і, по-перше, вони спростять вашу щоденну завдання по складанню меню, а, по-друге, стануть своєрідною гарантією того, що ваша дитина харчується, дійсно, правильно.
Рецепти приготування харчування для дітей після року
А тепер розглянемо окремі групи продуктів, рекомендовані в раціоні малюків в віці від 1 року до 2 років – принципи їх готування, добові норми і варіанти подачі.
М’ясо та субпродукти
70 грамів – це та норма м’яса, яку можна і потрібно пропонувати дитині щодня. Кращими варіантами для однорічних дітей є кролик і індичка (це гіпоалергенні і дієтичні види м’яса). А ось вже приблизно до півтора років урізноманітнити меню допоможуть телятина, яловичина, курка.
М’ясні страви – це відмінне джерело мінеральних солей (натрію, магнію, калію, заліза), вітамінів групи В, РР, А і, звичайно, легкозасвоюваного білка, який життєво необхідний інтенсивно зростаючому дитячому організму.
Для того щоб м’ясо в процесі приготування зберегло свою поживну цінність, радимо наступне:
Намагайтеся готувати страви зі свіжого, а не замороженого м’яса. Якщо все-таки попередньої заморозки уникнути не вдалося, не розморожувати шматок, поклавши його в воду (при такому способі м’ясо буквально віддає воді поживні речовини).
Для приготування страв з відвареного м’яса кладіть шматок в киплячу воду: згорнувшись під впливом високої температури, білок як би «запечатає» всередині все вітаміни, солі та інші корисні речовини. М’ясо вийде смачним і соковитим.
Для приготування бульйону м’ясо слід класти в холодну несолону воду. З приводу бульйону обговоримо, що хоча він і дозволений до вживання дітям після 1 року, вчащати з ним не варто – це блюдо надає досить серйозне навантаження на печінку. Малюкам, у яких виявлено порушення в роботі печінки і нирок, а також дітям, у яких відзначаються часті прояви алергії, бульйон поки краще не пропонувати зовсім. Приготуйте звичайний овочевий суп, в який перед подачею покладіть попередньо відварене м’ясо.
Рекомендовані страви з м’яса в раціоні дітей від 1 року до 2 років: парові котлети, тушковані тефтелі з овочами, суп-пюре з м’ясом, парові зрази і биточки, парове суфле, гуляш, ліниві голубці.
Субпродукти – печінка, язик, серце – в харчуванні дітей від 1 року дозволяються приблизно 1 раз в тиждень. Це цінні білкові продукти, багаті вітамінами і мікроелементами. Найкраще субпродукти засвоюються в поєднанні з овочами або крупами. Порадуйте малюка печінковим паштетом або печінковим суфле, тушкованим серцем в сметанному соусі, відвареним язиком.
риба
Найцінніший білковий продукт, багатий жиророзчинними вітамінами К, Е, Д, А, мікроелементами і амінокислотами. Єдине і істотне «але» риби – це високо алергенний продукт. Якщо ще на етапі прикорму, ви відзначили у дитини алергічні прояви після вживання риби, її варто виключити з меню до досягнення дитиною 2-3 років. Якщо ж рибу малюк їв з задоволенням і без будь-яких негативних наслідків, то і після року продовжуйте радувати дитину стравами з білої нежирної морської риби. Чому саме морський? Все просто – в ній найменше кісток. Вибирайте хек, ставриду, минтай, тріску, тунець. А вже ближче до двох років в раціон можна поступово вводити більш жирні сорти, наприклад, скумбрію. Зрозуміло, не в копченому або солоному вигляді! Запропонуйте дитині відварну або запечену скумбрію, попередньо ретельно відокремивши м’ясо від кісточок – це дуже смачно!
Риба в дитячому меню має бути присутня не частіше 1-2 разів на тиждень (порція дорівнює приблизно 25-30 грамам). А ось від рибних бульйонів варто утриматися до 3 років. Консерви і ікра – продукти для маленьких дітей заборонені. Також як і морепродукти.
Рекомендовані страви з риби в раціоні дітей від 1 року до 2 років: овочевий суп з рибою (рибу відваріть окремо і покладіть в суп безпосередньо перед подачею), рибне парове суфле, рибні тефтелі, відварна і запечена риба, рибні парові котлети і кнелі.
Молочні продукти
Молочні та кисломолочні продукти повинні обов’язково бути присутнім в щоденному раціоні дітей 1-2 років. Вони підвищують імунітет дитини, покращують травлення, позитивно впливають на мікрофлору кишечника, регулюють роботу шлунково-кишкового тракту. Добова норма продуктів даної групи становить близько 300-400 мілілітрів.
Йогурт (спеціальний дитячий – не вершкове масло, а молочний) і кефір можна давати дитині щодня. Випитий стакан кефіру або 100 грамів йогурту (йогурт вприкуску з галетним печивом або яблуком на закуску) слід вважати за один повноцінний прийом їжі. Також в щоденному меню можуть бути присутніми сир (порція – 50 грамів), сметана (чайна ложка в сир або для заправки супів, салатів). А ось м’який сир (3-5 грамів на добу) і ряжанку давайте 2-3 рази в тиждень.
Зверніть увагу, знежирені або зі зниженим відсотком жирності кисломолочні продукти дітям з нормальною масою тіла лікарі не рекомендують. Вибирайте кефір з жирністю 2,5-3,5%, сметану з жирністю 10%, сир – 5-9%.
Що стосується молока, поки його краще використовувати тільки для приготування каш, запіканок, суфле (в невеликих кількостях або розбавлене водою). Незбиране молоко в «чистому вигляді» – дуже складний для дитини продукт (у дітей до 2 років ще немає необхідних ферментів для його засвоєння, та й білок коров’ячого молока – козеін – є алергеном).
Рекомендовані страви з молочних продуктів в раціоні дітей від 1 року до 2 років: сир зі сметаною, сир з сухофруктами, ліниві вареники, молочний суп з вермішеллю, домашній сир з кефіру, молочні каші, сирна запіканка.
крупи
Ситні і смачні каші – ще одне щоденне страви в дитячому меню. Найбільшою харчовою цінністю володіють гречана, кукурудзяна, вівсяна каші і рис. У раціон дворічних малят можна включати ячну, пшоняну, перлову каші. А ось манка – як виявилося, продукт небажаний на дитячому столі. Справа в тому, що манка містить велику кількість глютену, що є алергеном. Безумовно, якщо ваш малюк пробував манку, і це ніяк не відбилося на його здоров’я, ви можете пропонувати йому манну кашу не частіше 1-2 разів на місяць.
Разова порція каші дорівнює приблизно 150-200 грамам, і в день такої кількості страв з крупи досить. Пам’ятайте, різноманітний раціон не передбачає годування різними видами каші на сніданок, обід, полуденок і вечерю.
Залежно від реакції вашої дитини на молоко, готувати каші слід або на молоці, добре розведеним водою, або просто на воді. Допускається невелика кількість солі, цукру. підсолоджена каша