• Головна
  • Про сайт
  • Контакти
СвітМалечі – вагітність, пологи і народження дитини
  • Головна
  • Взуття для вашої дитини
  • Одяг для вагітних
  • Вагітність та пологи
    • Планування вагітності
    • Вагітність
    • Календар вагітності
    • Пологи
    • Краса та здоров’я
  • Мій малюк
    • Грудне вигодовування
    • Догляд і гігієна
    • Здоров’я дитини
    • Навчання і розвиток
    • Харчування дитини
    • Поради батькам
  • Корисна інформація
    • Юридична довідка
    • Довідник для батьків
      • Правила прикорму: як часто годувати і в якій кількості?
      • Класифікація вітамінів
      • Середні терміни і можливі межі розвитку моторних актів у дітей 1-го року життя
      • Сучасні рекомендації по прикорму: які продукти можна ввести до року?
      • Шкала Апгар
    • Різне
twitter

Харчування дитини в 1 рік: меню на тиждень

8 червня 2018, Nadjysha

Для того щоб полегшити щоденне завдання мами з приготування страв для улюбленого малюка, ми склали і пропонуємо вашій увазі готове дитяче меню для дитини в 1 рік відразу на тиждень. Звертаємо вашу увагу на те, що всі страви не тільки смачні і корисні, але і нескладні в реалізації – їх приготування не вимагає особливих кулінарних талантів, сил і часу.

Що стосується інгредієнтів, зазначених в рецептах, всі вони дозволені педіатрами в раціоні однорічних малюків. Однак мама повинна орієнтуватися, перш за все, на свою дитину: якщо у крихти спостерігалися алергічні реакції на той чи інший продукт, якщо дитина з якихось причин відмовляється їсти якийсь продукт, слід замінити його в страві або ж відмовитися від приготування цієї страви зовсім.

Точно також слід орієнтуватися на дитину в питанні подачі готових страв. Якщо малюк до року має 2-4 зуба, то блюдо потрібно пюрировать або спочатку готувати так, щоб дитині не довелося мати справу з великими шматочками.

Ще один важливий момент. Ми навмисно не вказали в меню час подачі напоїв (води, компотів, трав’яного чаю, відвару шипшини), оскільки пити дитина повинна без обмежень і тоді, коли забажає. В ідеалі – за 30 хвилин до їжі (до сніданку, до обіду відразу після повернення з прогулянки і т. Д.). Але якщо малюк хоче пити під час прийому їжі – це його право. Пам’ятайте, вода і несолодкі напої завжди повинні бути у вільному доступі!

Окремо скажемо про сіль і цукор. Починаючи з року, вони дозволені в дитячому раціоні, єдине – не переборщувати і дотримуйтесь рекомендацій за кількістю спецій в рецептах.
Меню дитини на тиждень

понеділок

Сніданок. Рисова молочна каша.

Промитий і замочений круглозерний рис (30 грамів) покласти в киплячу воду (150 мл). Додати сіль (на кінчику ножа), цукор (третина чайної ложки). Під час варіння в напівготовий рис влити молоко (50 мл). Варити до готовності. У готову кашу покласти вершкове масло (5 грамів). Дати каші трохи настоятися під кришкою.

Обід. Суп з цвітної капусти.

Почищені та дрібно нарізані картоплю (1 шт), морква (1/3 дрібного коренеплоду), ріпчаста цибуля (1 шт), кольорову капусту (4-5 суцвіть) покласти в киплячу воду (так в овочах збережеться більше вітамінів). Зменшити вогонь, накрити каструлю кришкою. За 10 хвилин до готовності додати лавровий лист (½ аркуша). За 2 хвилини до готовності додати дрібно нарізану зелень (кріп, петрушку). Подати зі шматочком пшеничного хліба.

Полудень. Сир з яблуками.

Зелені яблука, наприклад, сорт «Симиренко» (3 шт) нарізати на 4 частини, видалити серцевину (шкірку можна поки не прибрати, вона не дасть яблуку «розваритися» в процесі приготування. Готувати 25 хвилин на пару. Сир (100 гр) розім’яти виделкою, додати сметану (чайна ложка), ванілін (на кінчику ножа). Відокремити м’якоть готових яблук від шкірки, додати яблука в сир. Добре перемішати. Що стосується цукру, найчастіше його додавати не доводиться, оскільки під час теплової обробки яблука самі по собі стають солодший. Якщо отримана маса здається вам Кислова тієї, додайте трохи цукру (третина чайної ложки).

Вечеря. Парові котлети з овочами.

Філе індички, попередньо добре зачищене від шкіри, плівочок, жиру (150 грамів) двічі пропустити через м’ясорубку. Подрібнити в м’ясорубці ріпчаста цибуля (1 шт), очищений від скориночки і замочений у воді білий хліб (50 грамів). Змішати фарш, посолити (солі беремо зовсім небагато – на кінчику ножа) і сформувати невеликі котлетки. Готувати на пару 30-40 хвилин. В цей час поставити на вогонь сотейник з невеликою кількістю води (100 мл). Коли вода закипить, відправити в сотейник дрібно нарізані солодкий болгарський перець, ріпчаста цибуля, морква, зелений горошок. Додати до овочів вершкове масло (10 грамів). Гасити до готовності на маленькому вогні, прикривши кришкою (повністю не закривати). Подавати котлети на подушці з тушкованих овочів.

Другий полуденок (останній прийом їжі незадовго до нічного сну).

Кефір (150-200 мл) або грудне молоко.

вівторок

Сніданок. Вівсяна каша з ягодами.

0,5 склянки вівсяних пластівців залити 1,5 склянками окропу. Додати сіль (на кінчику ножа), цукор (третина чайної ложки). Варити 15 хвилин. У готову кашу покласти вершкове масло (5 грамів). Подавати кашу, прикрасивши нарізаними ягодами свіжої полуниці (4-5 шт). У холодну пору року можна використовувати заморожені ягоди, попередньо їх розморозивши.

Обід. Рибний суп.

Зварити рибу: хек або минтай (невелику частину тушки). В окремій каструлі зварити овочі: почищені та дрібно нарізані картоплю (2 шт), морква (1/3 дрібного коренеплоду), ріпчаста цибуля (1 шт). За 10 хвилин до готовності овочевого бульйону додати лавровий лист (½ аркуша). За 2 хвилини до готовності додати дрібно нарізану зелень (кріп) і рафінована рослинна олія (третина чайної ложки). Вимкнути, налити в тарілку. Додати подрібнену варену рибу (30 грамів), попередньо переконавшись, що в дитячу тарілку не потрапить жодна кістка. Подати зі шматочком пшеничного хліба.

Полудень. Морквяно-грушеве суфле.

Відварити моркву (1 шт), натерти на дрібній тертці. Додати в морква молоко (50 мл), воду (50 мл), манку (1 ст. Ложка), добре перемішати. Отриману суміш поставити на середній вогонь, довести до кипіння, зняти з вогню. Відокремити жовток 1 курячого яйця, додати до нього цукор (третина чайної ложки), перемішати. Додати жовток з цукром в морквяну суміш. Натерти грушу на тертці, додати до суміші. Білок 1 курячого яйця збити з цукром (1 чайна ложка), додати до суміші. Суміш викласти у форму, змащену вершковим маслом, запікати в духовці 30 хвилин. Готову запіканку подавати зі сметаною (1 чайна ложка).

Вечеря. Овочеве пюре.

Відварити овочі – картопля (2 шт), кабачок (1 шт). Злити відвар в окремий посуд. Потовкти овочі в пюре, потроху підливаючи відвар (кількість доданої рідини визначайте в залежності від того, який консистенції пюре ви хочете отримати). Додати сіль (на кінчику ножа), вершкове масло (5 грамів), перемішати.

Другий полуденок (останній прийом їжі незадовго до нічного сну).

Кефір (150-200 мл) або грудне молоко.

Середа

Сніданок. Гречана молочна каша.

У киплячу воду (150 мл) додати гречку (4-5 столових ложок). Додати сіль (на кінчику ножа), цукор (третина чайної ложки). Під час варіння в напівготову кашу влити молоко (50 мл). Варити до готовності. Подавати зі скибочкою неострого сиру.

Обід. Суп-пюре з брокколі.

Почищені та дрібно нарізані картоплю (1 шт), морква (1/3 дрібного коренеплоду), ріпчаста цибуля (1 шт), брокколі (5-6 суцвіть) покласти в киплячу воду. Зменшити вогонь, накрити каструлю кришкою. Варити до готовності. Подрібнити блендером, додати сметану (1 чайну ложку).

Полудень. Бананово-яблучне пюре.

Зелені яблука (2 шт) очистити, нарізати на 4 частини, видалити серцевину, запекти в духовці або приготувати в пароварці. Подрібнити блендером банан. Додати в бананове пюре готові яблука. Перемішати.

Вечеря. Печінковий паштет з овочами.

У киплячу воду покласти телячу печінку (150 грамів), попередньо замочивши печінку в холодній воді на 40 хвилин і потім очистивши її від плівок і прожилок. Варити 15 хвилин. Відварити моркву (½ коренеплоду), ріпчаста цибуля (1 шт). Готові овочі і печінку перекласти в блендер, збити. Додати вершкове масло (10 грамів), перемішати. Подавати з тостом пшеничного хліба (готувати в тостері або підсушити хліб на сковороді без масла).

Другий полуденок (останній прийом їжі незадовго до нічного сну). Кефір (150-200 мл) або грудне молоко.

четвер

Сніданок. Сирна запіканка

Збити 1 куряче яйце. Перетерти сир (150 грамів). Змішати сир з яйцем. Додати манку (3 столових ложки), цукор (1 чайну ложку), ванілін (на кінчику ножа). Викласти масу в змащену маслом форму, запікаємо 25 хвилин при температурі 180 градусів. Готову запіканку прикрашаємо дрібно нарізаними фруктами (сливами, персиками, абрикосами – на вибір) або ягодами (малиною, полуницею, чорницею – на вибір).

Обід. Суп з м’ясом

Зварити телятину або яловичину (невеликий шматочок). В окремій каструлі зварити овочі: почищені та дрібно нарізані картоплю (2 шт), морква (1/3 дрібного коренеплоду), ріпчаста цибуля (1 шт). За 10 хвилин до готовності овочевого бульйону додати лавровий лист (½ аркуша). За 2 хвилини до готовності додати дрібно нарізану зелень (кріп, петрушку) і рафінована рослинна олія (третина чайної ложки). Вимкнути, налити в тарілку. Додати подрібнену варене м’ясо (70 грамів). Подати зі шматочком пшеничного хліба.

Полудень. Ряжанка з сухофруктами

Ряжанка (150 мл). Додати в ряжанку попередньо розпарену дрібно нарізану або перекручену на м’ясорубці курагу (2 плода).

Вечеря. Кабачки, тушковані в сметані

Поставити на вогонь сотейник з невеликою кількістю води (100 мл). Коли вода закипить, відправити в сотейник дрібно нарізані кабачки (1-2 невеликих овоча), ріпчаста цибуля (1 шт). Доводимо до кипіння, додаємо сметану (1-2 чайні ложки), сіль (на кінчику ножа). Гасити до готовності на маленькому вогні, прикривши кришкою (повністю не закривати).

Другий полуденок (останній прийом їжі незадовго до нічного сну).

Кефір (150-200 мл) або грудне молоко.

П’ятниця

Сніданок. Кукурудзяна каша.

Кукурудзяну крупу (40 грамів) всипати в каструльку з товстим дном, залити крупу водою (150 мл), поставити на вогонь і, постійно помішуючи, довести до кипіння. Після того, як вода трохи вбереться, додати сіль (на кінчику ножа), цукор (третина чайної ложки), вершкове масло (10 грамів). Постійно помішуючи, довести кашу до готовності.

Обід. Овочевий суп з фрикадельками

Почищені та дрібно нарізані картоплю (1 шт), морква (1/3 дрібного коренеплоду), ріпчаста цибуля (1 шт) покласти в киплячу воду. Зменшити вогонь, накрити каструлю кришкою. Приготувати фрикадельки з фаршу (70 грамів індички або яловичини, 30 грамів відвареного рису, крохмаль картопляний – 1/3 чайної ложки) в окремій каструлі – кидати в киплячу воду. За 10 хвилин до готовності в овочевий бульйон додати лавровий лист (½ аркуша). За 2 хвилини до готовності додати в овочевий бульйон дрібно нарізану зелень (кріп, петрушку) і готові фрикадельки.

Полудень. Питний йогурт.

Йогурт молочний (100 грамів). Галетное печиво (3-4 шт). Якщо дитина вже добре жує, печиво годі й розмочувати в йогурті.

Вечеря. Рагу з цвітної капусти.

Почищені та дрібно нарізані моркву (1/3 дрібного коренеплоду), ріпчаста цибуля (1 шт) гасити в сотейнику в невеликій кількості води. Через 5 хвилин додати в сотейник ще трохи води і довести все до кипіння. У киплячу воду додати почищені та дрібно порізані картопля (1 шт), кольорову капусту (3-4 суцвіття), гарбуз (50 грамів). Вода повинна трохи покривати овочі. Довести все до кипіння і додати зелений горошок (30 грамів). Гасити до готовності.

Другий полуденок (останній прийом їжі незадовго до нічного сну).

Кефір (150-200 мл) або грудне молоко.

Субота

Сніданок. Рисова каша з бананом.

Промитий і замочений круглозерний рис (30 грамів) покласти в киплячу воду (150 мл). Додати сіль (на кінчику ножа). Під час варіння в напівготовий рис влити молоко (50 мл). Варити до готовності. У готову кашу покласти вершкове масло (5 грамів) і попередньо подрібнений банан (½ плода).

Обід. Буряковий суп-пюре.

Почищені та дрібно нарізані картоплю (1 шт), морква (1/3 дрібного коренеплоду), ріпчаста цибуля (1 шт), буряк (½ коренеплоду) покласти в киплячу воду (так в овочах збережеться більше вітамінів). Зменшити вогонь, накрити каструлю кришкою. Варити до готовності. Збити блендером. Додати сметану (1 чайну ложку), перемішати.

Полудень. ягідний кисіль

Перебрати і вимити ягоди (30 грамів). Ягоди на ваш вибір – полуниця, смородина, журавлина. Обдати ягоди окропом, віджати сік. Залити гарячою водою (200 мл) вичавки ягід, поставити на вогонь, довести до кипіння, остудити, процідити відвар. 50 мл відвару остудити, розвести в ньому крохмаль (10 грамів), процідити. В іншу частину відвару додати цукор (½ чайної ложки), довести до кипіння, влити відвар з крохмалем. Довести до кипіння, постійно помішуючи. Остудити кисіль і влити в нього віджатий ягідний сік.

Вечеря. Кролик з гречкою

Попередньо замоченное в холодній воді м’ясо кролика (невеликий шматочок) відправити в киплячу воду і варити до готовності. В окремій каструлі зварити гречку: в киплячу воду (150 мл) додати гречку (4-5 столових ложок), сіль (на кінчику ножа). У готову кашу покласти вершкове масло (5 грамів) і дрібно нарізане або перекручене на м’ясорубці м’ясо кролика.

Другий полуденок (останній прийом їжі незадовго до нічного сну).

Кефір (150-200 мл) або грудне молоко (якщо триває грудне вигодовування).

неділя

Сніданок. Вівсяна молочна каша.

0,5 склянки вівсяних пластівців залити 1,5 склянками окропу. Додати сіль (на кінчику ножа), цукор (третина чайної ложки). Варити 15 хвилин. За п’ять хвилин до готовності додати молоко (50 мл). У готову кашу покласти вершкове масло (5 грамів).

Обід. Гарбузовий суп.

Почищені та дрібно нарізані картоплю (1 шт), морква (1/3 дрібного коренеплоду), ріпчаста цибуля (1 шт), гарбуз (50 грамів) покласти в киплячу воду. Зменшити вогонь, накрити каструлю кришкою. За 10 хвилин до готовності додати лавровий лист (½ аркуша). За 2 хвилини до готовності додати дрібно нарізану зелень (кріп, петрушку). Подати зі шматочком пшеничного хліба.

Полудень. Печені яблука

Зелені яблука (2-3 шт) вимити. Акуратно видалити серцевину, зрізавши тільки саму верхівку яблук. Запікати яблука до готовності (приблизно 40-50 хвилин – час приготування безпосередньо залежить від розмірів плодів).

Вечеря. рибні тефтелі

Відокремити філе риби (70 грамів хека або минтая) від кісток і пропустити через м’ясорубку. Пропустити через м’ясорубку попередньо замочений у воді білий хліб без кірки (30 грамів). Перемішати фарш, додати жовток 1 курячого яйця, сіль (на кінчику ножа), вершкове масло (5 грамів). Перемішати фарш і сформувати тефтелі. Викласти тефтелі в форму, залити водою (вода повинна покривати тефтелі приблизно наполовину). Запікаємо в духовці до готовності (25-30 хвилин). Подавати з гарніром з тушкованих овочів (картопля, солодкий перець).

Схожі статті :

Таблица прикорма грудни...
Нутрилон – идеальное пи...
Детские смеси - как прави...
Прикорм для грудничка – ...
Опубліковано в категорії: Харчування дитини
« Когда и зачем нужно идти к детскому неврологу
Лечение, диагностика, признаки и симптомы геморроя »

Добавити коментар

Скасувати відповідь

  • Опитування

    Які підгузники підходять вашим дітям?

    Показати результат

    Loading ... Loading ...

  • Найкращі гінекологи і мамологи вашого міста


    Соціальна карта для мам
    не виходячи з дому
    • Свіжі статті

      • Что делать, если ребенок не хочет учиться читать
      • Таблица прикорма грудничка
      • О вышивке бисером для начинающих
      • Краткая история пиццы – наиболее популярного блюда в мире
      • Составляем список вещей на выписку из роддома
      • Лечение заболеваний в Грузии
    • Корисні публікації

      • Де купити недорогу і якісну дитячу куртку?

        Де купити недорогу і якісну дитячу куртку?

      • Де купити якісний одяг для хлопчиків?

        Де купити якісний одяг для хлопчиків?

      • Брендовий дитячий одяг

        Брендовий дитячий одяг

      • Детские коляски Geoby

        Детские коляски Geoby

    • Останні коментарі

      • Тетяна до Де купити якісний одяг для хлопчиків?
      • Катя до Где купить детскую коляску
      • Вика до Огляд фірм-виробників дитячих колясок. Вибираємо кращу коляску для дитини
      • Злата до Детские коляски Geoby
      • Злата до Выбираем детскую коляску
    • Архіви

Copyright © 2019 СвітМалечі – вагітність, пологи і народження дитини. Всі права захищені.