Харчування дитини в 1 рік і 2 місяці: меню на тиждень
Пропоноване нами меню орієнтоване на дітей у віці 1 рік 2 місяці і старше – аж до півтора років. Всі продукти, зазначені в рецептах, дозволені педіатрами. Але, безумовно, мамі слід орієнтуватися на свого малюка: якщо відзначена непереносимість будь-якого продукту, його не слід додавати в блюдо. Так само уважно поставтеся до вказаних в рецептах кількостей спецій – дотримуйтеся їх, щоб не пересолити їжу або не зробити її надмірно солодким.
Що стосується напоїв, в меню ми їх не вказуємо намір: доступ до води, несолодким компотам у дитини повинен бути постійним, незалежно від часу доби і прийомів їжі.
Меню дитини на тиждень
понеділок
Сніданок. Рисова каша з яблуком.
Яблуко (1 шт) вимити і почистити. Шкірку яблука залити окропом (200 мл) і проварити протягом 10 хвилин. Процідити отриманий відвар і знову поставити на вогонь. Влити молоко (50 мл). Додати сіль (на кінчику ножа), цукор (третина чайної ложки). Всипати промитий і попередньо замочений круглозерний рис (30 грамів). Варити до готовності, періодично помішуючи. У готову кашу покласти вершкове масло (5 грамів) і натерте на дрібній тертці яблуко.
Обід. Томатний суп-пюре.
Почищені та дрібно нарізані помідор (1 шт, без шкірки), морква (1/3 дрібного коренеплоду), ріпчаста цибуля (1 шт), ріпу (1/3 дрібного коренеплоду) покласти в киплячу воду (так в овочах збережеться більше вітамінів). Зменшити вогонь, накрити каструлю кришкою. За 10 хвилин до готовності додати лавровий лист (½ аркуша). За 2 хвилини до готовності додати дрібно нарізану зелень (кріп, петрушку). Вимкнути суп, витягти лавровий лист, подрібнити суп блендером. Подати зі шматочком пшеничного хліба.
Полудень. Фруктовий салат.
Вимити і дрібно нарізати фрукти: банан (½ плода), грушу (1 шт, без серцевини і шкірки), ківі (1 шт). Перемішати, заправити молочним йогуртом без добавок (2 столові ложки).
Вечеря. М’ясні парові биточки.
Яловичину (100 грамів) двічі пропустити через м’ясорубку. Додати до м’яса прокручений на м’ясорубці замочений у воді або в молоці пшеничний хліб (30 грамів), вершкове масло (10 грамів), сіль (на кінчику ножа). Перемішати фарш, сформувати биточки. Готувати на пару 30-40 хвилин. Подати з натертої на дрібній тертці відвареної буряком з рослинним маслом (½ чайної ложки).
Другий полуденок (останній прийом їжі незадовго до нічного сну). Кефір (150-200 мл) або грудне молоко (якщо триває грудне вигодовування).
вівторок
Сніданок. Паровий омлет.
Курячі яйця (2 шт) збити з молоком (60 мл), сіллю (на кінчику ножа), дрібно нарізаним кропом. Влити масу в змащену вершковим маслом форму. Форму відправити в пароварку на 15 хвилин.
Обід. Суп з брокколі і цвітною капустою.
Почищені та дрібно нарізані картоплю (1 шт), морква (1/3 дрібного коренеплоду), ріпчаста цибуля (1 шт), кольорову капусту (4-5 суцвіть), брокколі (4-5 суцвіть) покласти в киплячу воду. Зменшити вогонь, накрити каструлю кришкою. За 2 хвилини до готовності додати дрібно нарізану зелень (кріп, петрушку). Подати зі шматочком пшеничного хліба.
Полудень. Печений гарбуз.
Гарбуз (200 грамів) очистити від шкірки, волокон і насіння. Нарізати невеликими шматочками. У форму для випікання налити трохи води і покласти гарбуз в форму (шматочки гарбуза повинні бути занурені у воду приблизно на 2-3 міліметра). Посипати гарбуз цукровою пудрою (½ чайної ложки). Запікати до готовності – гарбуз повинна стати дуже м’якою.
Вечеря. Ледачі вареники (без яєць).
Поставте кип’ятити воду, додавши в неї трохи солі. Сир (100 грамів) перетерти через сито або подрібнити блендером. Додати цукор (½ чайної ложки). Перемішати. Додати пшеничну муку (3 столових ложки). Перемішати. Готове тісто досить в’язке, проте на смак і якість готових вареників це не відіб’ється. Щоб працювати з тестом, потрібно добре змочити руки водою. Відокремити трохи тесту і в руках сформувати ковбаску. Відщипувати невеликі шматочки від ковбаски і опускати їх в кипляче воду. Готові вареники спливають на поверхню води. Але і після цього їх потрібно проварити ще 4-5 хвилин. Подавати вареники зі сметаною.
Другий полуденок (останній прийом їжі незадовго до нічного сну). Кефір (150-200 мл) або грудне молоко (якщо триває грудне вигодовування).
Середа
Сніданок. Манна каша.
Закип’ятити воду (150 мл). Додати молоко (50 мл). Додати сіль (на кінчику ножа), цукор (третина чайної ложки). Коли закипить, всипати манку (3 столові ложки) – всипати тонкою цівкою, постійно помішуючи. Довести до кипіння і через 2 хвилини вимкнути кашу. Додати вершкове масло (5 грамів). Подавати зі шматочком несолоного сиру.
Обід. Суп з фрикадельками.
Почищені та дрібно нарізані картоплю (1 шт), морква (1/3 дрібного коренеплоду), ріпчаста цибуля (1 шт) покласти в киплячу воду. Зменшити вогонь, накрити каструлю кришкою. Приготувати фрикадельки з фаршу (70 грамів курячого філе, 30 грамів відвареного рису, крохмаль картопляний – 1/3 чайної ложки) в окремій каструлі – кидати в киплячу воду. За 2 хвилини до готовності додати в овочевий бульйон дрібно нарізану зелень (кріп, петрушку) і готові фрикадельки.
Полудень. Вишневий кисіль.
З вишні (1 склянка) видалити кісточки. Обдати ягоди окропом, віджати сік. Закип’ятити воду (250 мл), додати ягоди, варити 5 хвилин. Додати цукор (½ чайної ложки), розведений в холодній воді (50 мл) крохмаль (½ столової ложки), довести до кипіння. Влити сік. Варити ще 2 хвилини. Остудити перед подачею.
Вечеря. овочеве пюре
Дрібно нарізати капусту (100 грамів), морква (½ коренеплоду), тушкувати в невеликій кількості води під кришкою. Довести до напівготовності, додати дрібно нарізану картоплю (1 шт), зелений горошок (50 грамів). Гасити до готовності. Готові овочі протерти, додати сіль (на кінчику ножа), гаряче молоко (1 столова ложка), бульйон, в якому гасилися овочі (1 столова ложка), вершкове масло (5 грамів). Збити пюре до однорідної маси.
Другий полуденок (останній прийом їжі незадовго до нічного сну).
Кефір (150-200 мл) або грудне молоко (якщо триває грудне вигодовування).
четвер
Сніданок. Сирне суфле.
Збити куряче яйце (1 шт). Змішати яйце з сиром. Додати манну крупу (1 чайна ложка), борошно (1 чайна ложка), цукор (½ чайної ложки). Перемішати. Форми для випікання змастити вершковим маслом. Розкласти сирну суміш по формах, заповнюючи з на 2/3 об’єму. Запікати суфле 20-25 хвилин при температурі 180 градусів.
Обід. Рибний суп.
Зварити рибу: хек або минтай (невелику частину тушки). В окремій каструлі зварити овочі: почищені та дрібно нарізані картоплю (2 шт), морква (1/3 дрібного коренеплоду), ріпчаста цибуля (1 шт). За 10 хвилин до готовності овочевого бульйону додати лавровий лист (½ аркуша). За 2 хвилини до готовності додати дрібно нарізану зелень (кріп) і рафінована рослинна олія (третина чайної ложки). У готовий суп додати подрібнену варену рибу (30 грамів), попередньо переконавшись, що в рибі немає кісток. Подати зі шматочком пшеничного хліба.
Полудень. Смузі з чорницею і вівсянкою.
У чашу блендера відправити чорницю (½ склянки), молочний йогурт без наповнювача (½ склянки), вівсяні пластівці (½ склянки), банан (½ плода). Збити до однорідної консистенції. Дати смузі постояти 15 хвилин для того, щоб вівсяні пластівці розбухнули.
Вечеря. Гречка з овочами.
Залити гречку (150 грамів) водою (350 мл). У сотейник налити води (100 мл) і поставити на вогонь. Додати натерту на дрібній тертці моркву (½ дрібного коренеплоду), дрібно нарізану цибулю (1 шт) і очищений від шкірки дрібно нарізаний помідор (1/2 плода, якщо овоч великий). Гасити овочі 3 хвилини. Додати до овочів гречку з водою, сіль (на кінчику ножа). Перемішати. Довести до кипіння, проварити ще 5 хвилин на маленькому вогні. Вимкнути вогонь. Додати в кашу рафінована рослинна олія (½ чайної ложки). Залишити кашу «дозрівати» на гарячій конфорці. Подати кашу зі свіжим очищеним огірком.
Другий полуденок (останній прийом їжі незадовго до нічного сну). Кефір (150-200 мл) або грудне молоко (якщо триває грудне вигодовування).
П’ятниця
Сніданок. Кукурудзяна каша з полуницею.
Кукурудзяну крупу (40 грамів) залити водою (150 мл), поставити на вогонь і, постійно помішуючи, довести до кипіння. Після того, як вода трохи вбереться, додати сіль (на кінчику ножа), цукор (третина чайної ложки), вершкове масло (10 грамів). Постійно помішуючи, довести кашу до готовності. У готову кашу перед подачею додати порізану полуницю (6-8 ягід).
Обід. Овочевий суп-пюре з курячими сердечками.
Курячі сердечка (5-6 шт) очистити і зварити. В окремій каструлі зварити овочі: картопля почищені та дрібно нарізані картоплю (2 шт), морква (1/3 дрібного коренеплоду), ріпчаста цибуля (1 шт), зелений горошок (30 грамів). Готовий суп подрібнити в блендері. Додати вершкове масло (5 грамів), перемішати. Додати в суп дрібно нарізані курячі сердечка.
Полудень. Компот із сухофруктів з галетним печивом.
Сушку (200 грамів: яблука, груша, вишня) добре промити і залити водою (0,5 літра). Поставити на вогонь. Після закипання, зменшити вогонь і варити 20 хвилин під кришкою. Компот остудити і подавати з галетним печивом (за бажанням, можна замінити спеціальним дитячим печивом).
Вечеря. Котлета з кролика з кабачковим гарніром.
Філе кролика (100 грамів) двічі пропустити через м’ясорубку. Пропустити через м’ясорубку цибулю (½ овоча), попередньо замочений у воді або молоці пшеничний хліб (30 грамів). Додати сіль (на кінчику ножа). Перемішати фарш. Сформувати котлетки і готувати їх на пару 35-40 хвилин. В цей час очистити і дрібно нарізати кабачок (1 шт). Поставити гасити його на вогонь, додавши трохи води (50 мл). За 2 хвилини до готовності додати зелень кропу. Готовий кабачок розім’яти виделкою. Подавати пюре з котлетою.
Другий полуденок (останній прийом їжі незадовго до нічного сну).
Кефір (150-200 мл) або грудне молоко (якщо триває грудне вигодовування).
Субота
Сніданок. Гарбузова каша з яблуком.
Рис (50 грамів) добре промити і відправити в каструлю з товстим дном. Додати гарбуз (150 грамів), натертої на крупній тертці. Залити водою (150 мл), варити на маленькому вогні. Через 10 хвилин додати натерте на крупній тертці яблуко (1 шт). Варити 15 хвилин.
Обід. Суп з телятиною і вермішеллю.
Зварити телятину (70 грамів). В окремій каструлі поставити варити овочі: почищені та дрібно нарізані картоплю (1 шт), морква (1/3 дрібного коренеплоду), ріпчаста цибуля (1 шт). Зменшити вогонь, накрити каструлю кришкою. За 10 хвилин до готовності додати в овочевий бульйон вермішель (30 грамів). За 2 хвилини до готовності додати в овочевий бульйон дрібно нарізану зелень (кріп, петрушку). У готовий суп додати дрібно нарізану телятину.
Полудень. Сир з малиною.
Сир (100 грамів) перетерти через сито або подрібнити в блендері. Додати сметану (1 чайна ложка), цукор (½ чайної ложки), малину (50 грамів).
Вечеря. Запіканка з брюссельської капусти.
Закип’ятити воду, додати сіль (на кінчику ножа), опустити в киплячу воду брюссельську капусту (200 грамів). Проварити капусту 10 хвилин. Дістати капусту з воду, перекласти в форму з високими бортиками. Скропити капусту соком 1 скибочки лимона. Присипати капусту панірувальними сухарями (2 столові ложки). Запікати при температурі 220 градусів 20 хвилин.
Другий полуденок (останній прийом їжі незадовго до нічного сну). Кефір (150-200 мл) або грудне молоко (якщо триває грудне вигодовування).
неділя
Сніданок. Вівсяна каша з курагою.
0,5 склянки вівсяних пластівців залити 2 склянками окропу. Додати сіль (на кінчику ножа), цукор (третина чайної ложки). Варити 15 хвилин. У готову кашу додати вершкове масло (5 грамів), попередньо пропарений і дрібно нарізану або прокручену на м’ясорубці курагу.
Обід. Пісний борщ.
У киплячу воду додати натертий на крупній тертці картопля (1 шт). Натерті моркву (1/3 коренеплоду), буряк (½ коренеплоду) гасити в сотейнику в невеликій кількості води (50 мл). Додати дрібно нарізані цибулю (1 шт), помідор без шкірки (1 шт). Тушковані овочі додати до картоплі. Через 10 хвилин додати дрібно нарізану або натерту на крупній тертці білокачанну капусту. За 2 хвилини до готовності додати сіль (на кінчику ножа), зелень (кріп, петрушку). Готовий бор подавати зі сметаною (1 чайна ложка).
Полудень. Запечені сирники з яблуком.
Яблуко (½ шт) натерти на дрібній тертці і змішати з сиром (100 грамів). Додати перепелине яйце (1 шт), цукор (½ чайної ложки). Перемішати. Додати борошно (1 столова ложка). Перемішати. Застелити пергаментним папером. Ложкою викласти сирники. Запікаємо 25 хвилин при температурі 180 градусів.
Вечеря. Рибний плов.
Рис (5 столових ложок) залити водою. У сотейнику в невеликій кількості води (50 мл) протушкувати овочі: натерту на дрібній тертці моркву (1/3 коренеплоду), дрібно нарізану цибулю (1 шт). Додати до овочів рафінована рослинна олія (½ чайної ложки). Філе риби (50 грамів) промити, перевірити на предмет кісток, дрібно нарізати і додати до овочів. Злити воду з рису. Рис висипати на рибу. Додати окріп (12 столових ложок), сіль (на кінчику ножа). Закрити кришкою і на маленькому вогні довести до готовності (плов вважається готовим, коли повністю готовий рис). Плов перед подачею перемішати.
Другий полуденок (останній прийом їжі незадовго до нічного сну).
Кефір (150-200 мл) або грудне молоко (якщо триває грудне вигодовування).