Дієта після пологів
Жіноча природа така, що в період вагітності багато жінок значно додають у вазі. Кількість зайвих кілограмів може коливатися від 6-8 до 20 кг. Після народження малюка вага може зменшиться від 4 до 6 кг, але для того щоб відновити колишні форми необхідно докласти зусиль.
Деякі жінки, які до пологів контролювали свою вагу, швидше повертають колишні форми. Але більшість породіль використовують для такого результату спеціальні дієти. Їх можна поступово вводити, вже вперше місяці після народження дитини.
У післяпологовий період жіночий організм піддається стресу, який обумовлений процесом дітонародження і зміною гормонального фону організму в цей період. У зв’язку з цим не дозволяються спеціальні дієти для зниження ваги. Але правильно харчуватися в цей період просто необхідно, для того щоб не набрати зайві кілограми і не нашкодити малюкові.
Рекомендовані правила харчування для жінки в перші 2-3 місяці після пологів :
- Загальне споживання калорій в такий період не повинне бути більше 3000 калорій. Така цифра пов’язана з тим, що жінка після пологів витрачає більше енергії, ніж до пологів.
- Харчування жінки в цей час має бути раціональним і повноцінним. Це необхідно для правильного та повноцінного росту і розвитку вашого малюка.
Кожен день жінка повинна включати в меню наступні продукти:
- Кефір, кисле молоко в кількості не менше 0,5 літрів.
- Сир і вироби з сиру в кількості 50-100 г.
- М’ясо близько 200 г в день.
- Овочі близько 600-800 г.
- Яйця і масло не менше 50 г.
- Фрукти в кількості 300-500 г.
- Хліб – 400-500 г.
- Масло рослинне 20-30 р.
Не рекомендується включати в раціон дуже калорійні продукти. До них відносяться: майонези, вершки, м’ясо жирних сортів, сметана, солодкі страви, горіхи. А також обмежити страви з рису і картоплі.
Необхідно дуже обережно ставиться до продуктів, які здатні викликати алергічні реакції у дитини. До них відносяться: шоколад, цитрусові, соління, кава, риба, яйця, ковбаси.
Повністю з меню виключаються алкогольні напої та пиво.
Рекомендації з методики проведення дієти після пологів:
- Їжу приймають рівними порціями не менше 4 -6 разів протягом дня. Такий графік корисний для збільшення і збереження правильної лактації. Не можна приймати їжу вночі. Прийом їжі закінчується в 6-7 годин вечора. Дозволяється після 7 години випити молока або з’їсти фрукти.
- Дуже важливо в перші три місяці після пологів випивати не менше 2 л води протягом дня. Але, якщо жінки має підвищену лактацію, то для неї зменшується кількість рідини. Простий тест для визначення норми вживаної рідини – це ваше сечовипускання, а саме його регулярність.
- Для контролю ваги і її стабільності можна використовувати принципи роздільного харчування. Суть даного харчування в тому, щоб не з’єднувати продукти білкові та вуглеводні, білки і жири і т. д.
- Дуже важливо виконувати в цей період фізичні вправи, але не можна перевтомлюватися, так як це може відбитися негативно на грудному вигодовуванні. Від занять в тренажерному залі потрібно утриматися. Користь принесуть вправи на розтяжку м’язів і ходьба.
- Дуже важливий сон та відпочинок для нормалізації і зниження ваги. Недосипання сприяє збільшенню ваги. Норма тривалості сну від 8 до 9 годин на добу.
Коли пройде близько трьох місяців після пологів, можна використовувати різні дієти, які знизять ваш вагу. Але дуже важливо не ставити собі за мету схуднути швидко.
Результат не буде миттєвим. Це пов’язано з гормональним фоном жінки після пологів і захисними реакціями організму.
Дієти для схуднення з рядом обмежень можна використовувати за умови відсутності грудного вигодовування, і коли пройде не менше 9 місяців після пологів. Оптимально буде не зловживати жорсткими дієтами, а вибрати для себе правильну систему харчування і суміщати її з посильними фізичними навантаженнями.
Пропонуємо як зразок меню на один день:
- Сніданок: хліб з тонким шаром масла в кількості 100 г, шматок шинки нежирної, грейпфрут.
- Обід: філе курки відварне в кількості 200 г, яке обсмажують у вершковому маслі, перед цим нарізавши соломкою і змішавши з мигдалем – 50 г. Блюдо солять, перчать помірно, поливають соком з лимонів і додають петрушку. Можна все викласти на листя салату і заправити соєвим соусом. Гарнір складається з 200 г овочів на вибір.
- Вечеря: включає 200 г риби тушкованої або відвареної, 150 г спаржевої квасолі відвареної, стакан томатного соку.
У проміжках між прийомами їжі дозволяються напої: чай, соки, вода, відвари і т.д.
Якщо ви будете правильно харчуватися і займатися фізкультурою, плавно збільшуючи навантаження, то стрункість швидко до вас повернеться. Бажаємо успіху!