Режим харчування дитини
Організм дитини старше п’яти років потребує повноцінного і різноманітного харчування. Що краще готувати? - думає мама. У цьому віці дитина може їсти все, окрім надто гострих страв. За умови, що у малюка немає алергії на деякі продукти харчування.
Зазвичай в цьому віці у дитини вже сформувався свій смак і вона має улюблені страви і не дуже. Загальний принцип харчування дітей цієї вікової групи: воно має бути різноманітним і бажано в одні і ті ж години.
Скільки разів на день годувати дитину? Намагайся забезпечити її чотирьох разовим харчуванням. Калорійність їжі розподілилися наступним чином:
- сніданок і вечеря – 25% добової норми калорій,
- обід – 35-40%,
- полуденок – 10-15%.
Години прийому їжі індивідуальні у кожної сім’ї і залежать від розпорядку дня дитини, але приблизно о 8-9 годині сніданок, 12-13 – обід, 16 – полуденок, і в 19-20 – вечеря. Важливо, щоб останній раз дитина їла за 2 години до сну.
Необхідні продукти
М’ясо як джерело білка життєво необхідне дитині. Це можуть бути курка, нежирна свинина, шинка, баранина, яловичина.
Риба – цінний дар моря. Вона легко перетравлюється і засвоюється. У ній містяться такі цінні речовини як фосфор, кальцій. Вони необхідні для правильного розвитку кісток дитини. Рибу потрібно готувати два рази на тиждень.
Яйця теж мають велику поживну цінність. Подавати їх малюкові можна в будь-якому вигляді: варені, омлет, яєчня.
Молоко та молочні продукти легко перетравлюються. Цінні вони тим, що містять протеїни і кальцій.
Солодощі і борошняні вироби – важливе джерело вуглеводів. Але обережно, головне не переборщити з солодким. До того ж, пропонуйте ласощі тільки після їжі, так як вони знижують апетит.
Свіжі овочі та фрукти потрібно старатися давати дитині сирими. Вони – найважливіше джерело вітамінів і клітковини. До того ж звертайте увагу на сезонність. Так, влітку не варто купувати дитині мандарини, а взимку – свіжий виноград або полуницю.
Жири – джерело вітаміну А і калорій. Вершкове масло люблять майже всі діти. Використовуйте його, коли готуєте малечі бутерброд, додавайте його в кашу і картопляне пюре. Рослинні масла смакують в салатах.
Вітаміни. При збалансованому режимі харчування дітям не потрібні додаткові вітаміни. Але в «невітаміни» пори року, взимку та ранньої весни можеш подавати малюку комплексні вітаміни. Які саме, тобі порадить дільничний лікар.
Мінеральні солі, як і вітаміни, беруть участь у рості і збереженні загального здоров’я дитини. Особливо важливе залізо: воно необхідно дитячому організму для утворення червоних кров’яних тілець. Багато заліза міститься в яєчному жовтку, печінці, м’ясі, фруктах червоного кольору і овочах.
Напої. Обов’язково давай дитині молоко, йогурт, кефір. Дуже корисні натуральні фруктові соки, краще свіжоприготовані. І обов’язково вода.
Норми харчування
Все залежить, звичайно, від статури, ваги, фізичних навантажень дитини. Але загальні рекомендації такі: у день малюк повинен отримувати 500 мл молока, в тому числі кисломолочних продуктів; сиру – 50г, вершкового масла – 25-30г, рослинного масла – 10г, м’яса – 60-100г, риби – 40г, яєць – 1шт. , цукру (з урахуванням кондитерських виробів) – 50-60г, картоплі – 150г, різних овочів – 200-250г, фруктів, ягід – 200-250г, хліба – 150г.
Деякі продукти повинні входить в щоденний раціон дитини: молоко, масло, цукор, хліб, фрукти. Інші – від 1 до 3 разів на тиждень – це риба, м’ясо, яйця, сир, творог.
Коли продумуєш дитині денне меню, намагайся не повторювати страви протягом доби. Крім того, важливо правильно поєднувати продукти один з одним. Наприклад, після супу з крупою на друге бажано дати дитині овочеве блюдо. М’ясо добре поєднується з овочами, крупи – з молоком, сиром. Сирі овочі прекрасно засвоюються у вигляді салатів, подавай їх дитині перед їжею. Це стимулює вироблення травних соків. Фрукти смакують на полуденок. Солодкі фрукти не слід давати дитині в проміжках між їжею. Це може перебити йому апетит.